gop gaziosmanpaşa ak parti chp iyi parti mhp zafer partisi deva partisi gelecek partisi saadet
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Erhan Avcı

1988 Biga/Çanakkale doğumludur. İlk,orta ve lise öğrenimini Biga’ da tamamlamıştır. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünü 2011 yılında tamamlamıştır. 2014 yılından bu yana Milli Eğitimde Türkçe öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Sekiz yıldır Gaziosmanpaşa Küçükköy’de yaşamaktadır.

Güneşi Karartmak İçin Harekete Geçildi

08.07.2023
0
A+
A-

Kulağa çılgınca geldiğinin farkındayım ama günümüzde bunu gerçekleştirmek için ilk ciddi adımlar atıldı. Buradaki amaç Güneş ışığını yansıtmak ve gezegenin yüzeyinin daha az ısınmasını sağlamak. 

Peki bunu neden yapıyorlar? Dünya’nın ortalama sıcaklıklarının sürekli olarak arttığı bilinen bir gerçek. Bilim insanları, özellikle kutup noktalarındaki hızlı ısı artışı nedeniyle oldukça endişeli.

Hem artan dünya nüfusu hem de iklim değişikliklerine bağlı artan sıcaklar, içilebilir suya erişimi gün geçtikçe zorlaştırıyor. 2050 yılına kadar suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Dünyada, başta Güney Afrika olmak üzere tüm ülkeler, su tüketimini azaltmak ile ilgili tedbirlerini hızla artırmak zorunda. Bu tedbirler kapsamında “güneşi karartma” projesi uygulamaya konuldu.

Güneşi karartma projesi nedir ve nasıl uygulanacak? Make Sunsets adlı bir çevre teknolojisi girişimi, iklim kriziyle mücadele etmek için tartışmalı ve kanıtlanmamış olan bu yönteme başvurdu. Girişim, gezegeni soğutma amacıyla atmosferin stratosfer tabakasına kükürt dioksit parçacıkları salmaya başladı. 2022 sonunda Meksika’nın Baja California eyaletinde kükürt dioksitle dolu 1,8 metrelik helyum balonları gökyüzüne bırakıldı. Balonların yüksek irtifalara çıkınca kükürt dioksit partiküllerini serbest bırakması ve bu parçacıkların da Güneş ışığını uzaya geri yansıtarak yüzeye ulaşmasını engellemesi amaçlanıyor.

Tüm bunları dinleyince benim aklıma ilk olarak şu soru geldi: Güneşi karartma projesi dünyamıza zarar verebilir mi? Bu yöntem hala tartışılıyor. Uzmanlar, hangi gaz ve partiküllerin kullanılması gerektiği konusunda henüz hemfikir değil. Ayrıca fikrin işe yarayıp yaramayacağı veya istenmeyen sonuçlara yol açıp açmayacağı da bilinmiyor. Fikrin destekçileri ise dünyanın hızla iklim felaketine doğru hızla yol aldığını ve her türlü yöntemi denemek gerektiğini savunuyor.

Bill Gates de yatırım yapıyor. Bill Gates’in, küresel ısınmanın etkisini azaltmak veya geciktirmek için Güneş’i karartmakla ilgilendiği ve başka bir projeye para aktardığı biliniyor. Stratosferik Kontrollü Pertürbasyon Deneyi (SCoPEx) isimli bu projede, Güneş ışığını uzaya geri yansıtmak için gökyüzüne özel bir kalsiyum tozu püskürtülecek. Bazı bilim insanları ise, tozun ozon tabakasını genişletmede etkili olabileceğini söylüyor.

Bu metodlar küresel ısınmanın etkilerini geciktirme potansiyeline sahip olabilir ancak uzun vadeli etkileri ve potansiyel sonuçlarını dikkate almak önemlidir. Ayrıca, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğine karşı mücadele etmek için sürdürülebilir ve etkili çözümler aramaya devam etmek gereklidir.

Sonuç olarak, güneşin karartılması tartışma konusudur, bazıları bu konuyu küresel ısınma krizinin giderilmesi için gerekli ve yenilikçi bir çözüm olarak görürken, diğerleri ise potansiyel olumsuz etkileri olabileceği için endişelidir. Sonuç ne olursa olsun, iklim değişikliğine karşı mücadele etmek ve gelecek kuşaklar için dünyamızı koruyacak sürdürülebilir ve etkili yollar bulmaya devam etmek zorundayız.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.