“Sürekli yemek yiyorum, hamur işi, tatlı ve karbonhidrat ağırlıklı besleniyorum, iyice de kilo aldım” diyorsanız bu yazım size gelsin.
Çoğumuz zayıflamak, hem de hemen çok kısa sürede zayıflamak istiyoruz. Farklı farklı popüler bir sürü diyet deniyoruz. Ama yine de kilo veremeyip bir de üstüne kilo alıyorsak diyetimizde yaptığımız birçok hata var demektir. Unutmayalım ki hızlı verdiğimiz kiloları hızlı bir şekilde tekrar geri alacağız.
Kontrolsüz diyetlerle, kontrolsüz zayıflamaya çalışmak oldukça yanlış. Aşırı kısıtlayıcı diyetlere sürekli uyum sağlanamaz ve sonuçları da sağlığınız için olumsuz olacaktır. Bazı diyetler, evet size kilo verdirebilir. Fakat bu verilen kilo yağ kaybı mı yoksa kas kaybı mı? Kalorisi düşük diyetlerle elbette tartıda sayıların düştüğünü göreceksiniz. Fakat bu şekilde verdiğiniz kilo, vücudunuzda kas kaybına neden olabilir. Hem egzersiz hem de sağlıklı beslenme ile yavaş bir şekilde kilo vermeye çalışmak, kas kütlenizi de koruyacaktır. Hızlı bir şekilde kilo verdiğinizde birçok yan etki oluşacaktır;
-Baş Ağrısı, Sinirlilik hali, Baş Dönmesi, Tükenmişlik, Kas Kaybı, Menstrüel Düzensizlikler, Saç Dökülmesi, Tüylenme, Cilt Bozuklukları…
Ayrıca hızlı kilo verenlerde safra kesesinde taş oluşma riski yüksektir. Kan ürik asit seviyesi yükselmekte ve böbrek taşı oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün de belirttiği gibi haftada 800 gram ile 1 kg arasında kilo vermek sağlıklı olacaktır.
Tabii bireylerin kilo verme durumu kişinin yaşına, boyuna, ağırlığına, fiziksel aktivitesine, yaptığı mesleğe hatta yaşadığı bölgeye bile bağlıdır.
Mucizevi bir diyet veya besin yoktur!
Hiçbir besin tek başına kişiye kilo verdirmez. “Pul biber yağ yaktırıyormuş sürekli pul biber tüketeyim, yoğurdun içine limon sıkıp yiyorum yağlarımı yakıyorum, ekmeği kestim ekmek tüketmiyorum.” gibi birçok cümle duyabilirsiniz. Bunlar doğru bilinen yanlışlardan birkaçıdır! Hiçbir besin tek başına vücut için yeterli olmaz. Vücudun karbonhidrata, proteine, yağa, vitamin ve minerale, hepsine ihtiyacı vardır.
Sonuç olarak tüm besin ögelerinden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi gereklidir. Özellikle genlerinde ekmek tüketmek olan bir toplumda sulu yemeklerin yanında ekmek tüketmeyi kim sevmez? Ekmek tüketmediğinizde vücuttaki yağların yakıtı karbonhidratlar olduğu için yağ yakımı gerçekleşmez. Ayrıca B vitaminleri eksikliği yaşanabilir. Bu sebeple tam buğday, çavdar, siyez gibi birçok kıymetli ekmeklerden gönül rahatlığıyla porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketebilirsiniz.
Herkese sağlıklı günler dilerim.