gop gaziosmanpaşa ak parti chp iyi parti mhp zafer partisi deva partisi gelecek partisi saadet
DOLAR
34,7477
EURO
36,6592
ALTIN
2.959,59
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Parçalı Bulutlu
18°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
18°C

Aybüke Bayrak Gökrem

Uzman Diyetisyen Aybüke Bayrak Gökrem, 1997 yılında İstanbul’da doğdu. Lise eğitimini Suat Terimer Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 2019 yılında Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Anadolu Üniversitesi Sağlık Yönetimi ve 2021’de Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Lisans tezini Darülaceze’deki Yaşlıların Beslenme Durumları ve Malnütrisyon üzerine çalıştı. Yüksek Lisansta ise COVID-19 Pandemi Sürecinde Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Gerçekleştirilen Farklı Beslenme Uygulamalarının Çalışanların Yaşam Kalitesine Etkisi konulu tezini yazdı. Şu anda İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde Diyetisyen olarak çalışmaktadır. Ayrıca, Gaziosmanpaşa’da Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’ni kurarak dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinden danışanlarına hem yüz yüze hem de online olarak hizmet vermektedir. Kilo yönetimi (obezite), zayıflama ve kilo alma programları, bebek ve çocuk beslenmesi, gebelik ve emziklilik dönemi beslenmesi, hipertansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, karaciğer hastalıklarında beslenme, genç ve çocukluk çağı obezitesi, anoreksiya ve blumia nevroza hastalıklarında, klinik vakalarda ve sporcularda beslenme gibi birçok alanda çalışmaktadır.

Kontrolsüz Diyet, Kontrolsüz Zayıflama

23.02.2024
0
A+
A-

“Sürekli yemek yiyorum, hamur işi, tatlı ve karbonhidrat ağırlıklı besleniyorum, iyice de kilo aldım” diyorsanız bu yazım size gelsin.

Çoğumuz zayıflamak, hem de hemen çok kısa sürede zayıflamak istiyoruz.  Farklı farklı popüler bir sürü diyet deniyoruz. Ama yine de kilo veremeyip bir de üstüne kilo alıyorsak diyetimizde yaptığımız birçok hata var demektir. Unutmayalım ki hızlı verdiğimiz kiloları hızlı bir şekilde tekrar geri alacağız.

Kontrolsüz diyetlerle, kontrolsüz zayıflamaya çalışmak oldukça yanlış. Aşırı kısıtlayıcı diyetlere sürekli uyum sağlanamaz ve sonuçları da sağlığınız için olumsuz olacaktır. Bazı diyetler, evet size kilo verdirebilir. Fakat bu verilen kilo yağ kaybı mı yoksa kas kaybı mı? Kalorisi düşük diyetlerle elbette tartıda sayıların düştüğünü göreceksiniz. Fakat bu şekilde verdiğiniz kilo, vücudunuzda kas kaybına neden olabilir. Hem egzersiz hem de sağlıklı beslenme ile yavaş bir şekilde kilo vermeye çalışmak, kas kütlenizi de koruyacaktır. Hızlı bir şekilde kilo verdiğinizde birçok yan etki oluşacaktır;

-Baş Ağrısı, Sinirlilik hali, Baş Dönmesi, Tükenmişlik, Kas Kaybı, Menstrüel Düzensizlikler, Saç Dökülmesi, Tüylenme, Cilt Bozuklukları…

Ayrıca hızlı kilo verenlerde safra kesesinde taş oluşma riski yüksektir. Kan ürik asit seviyesi yükselmekte ve böbrek taşı oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün de belirttiği gibi haftada 800 gram ile 1 kg arasında kilo vermek sağlıklı olacaktır.

Tabii bireylerin kilo verme durumu kişinin yaşına, boyuna, ağırlığına, fiziksel aktivitesine, yaptığı mesleğe hatta yaşadığı bölgeye bile bağlıdır.

Mucizevi bir diyet veya besin yoktur!

Hiçbir besin tek başına kişiye kilo verdirmez. “Pul biber yağ yaktırıyormuş sürekli pul biber tüketeyim, yoğurdun içine limon sıkıp yiyorum yağlarımı yakıyorum, ekmeği kestim ekmek tüketmiyorum.” gibi birçok cümle duyabilirsiniz. Bunlar doğru bilinen yanlışlardan birkaçıdır! Hiçbir besin tek başına vücut için yeterli olmaz. Vücudun karbonhidrata, proteine, yağa, vitamin ve minerale, hepsine ihtiyacı vardır.

Sonuç olarak tüm besin ögelerinden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi gereklidir. Özellikle genlerinde ekmek tüketmek olan bir toplumda sulu yemeklerin yanında ekmek tüketmeyi kim sevmez? Ekmek tüketmediğinizde vücuttaki yağların yakıtı karbonhidratlar olduğu için yağ yakımı gerçekleşmez. Ayrıca B vitaminleri eksikliği yaşanabilir. Bu sebeple tam buğday, çavdar, siyez gibi birçok kıymetli ekmeklerden gönül rahatlığıyla porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketebilirsiniz.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.