gop gaziosmanpaşa ak parti chp iyi parti mhp zafer partisi deva partisi gelecek partisi saadet
DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Yağmurlu
Pazartesi Yağmurlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
14°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Fatma Kaya

1997 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gaziosmanpaşa'da tamamladı. 2020 yılında Giresun Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu.  İş yaşamında, muhabirlik görevlerinde bulunarak ulusal ve yerel basın tecrübesi kazandı. Muhabirlik ve kurumsal iletişim çalışmalarına devam eden Fatma Kaya, Yeni Mahalle'de ikamet ediyor.

Mahalle Geldi Başına

16.05.2023
0
A+
A-

Nedir bu Mahalle, her şeyin başına geliyor. Bir an kafanız karıştı dimi “sahi neyin başına geliyor ki mahalle?” dediğinizi duyar gibiyim.

Geçenlerde yaşadığım bir olayı anlatarak yazıma başlamak istiyorum. Çünkü yazımın mimarı orada geçen kısacık mahalle kelimesiydi. İşim gereği ziyaret ettiğim yerlerden biri olan bir emlak ofisi resmen ‘tarihin arka odası’ çıktı. Orada tanıştığım 85 yaşındaki huysuz, tatlı amca (sonradan edebiyat öğretmeni olduğunu öğrendim) karşısında oturan kişiye “Sus, uydurma, bana MAHALLE EDEDİYATI yapma” dedi. Evet, gördüğünüz gibi mahalle, edebiyatın da önüne geçti. İnsanların, apartman kapılarına oturup ellerine aldıkları çekirdeklerle yarı gerçek, yarı uydurma birbirlerine anlattıkları o hikayeler mahalle edebiyatını oluşturdu. Sahi; ne senaryolar, ne diziler, ne filmler çıktı o hikayelerden.

Sahi, edebiyatın bile başına gelen mahallelerde neler neler yaşadık. Dizimize ilk yaramızı mahallede aldık, ilk salçalı ekmekler mahallede yendi. İlk ağlamalarımız ve daha nicesini biz mahallede yaşadık. Mahalle neyin başına geldiyse onu oldurdu. Tıpkı hayatlarımız gibi içine doğduğumuz evler kadar etkili oldu yaşamımızı şekillendirmemizde.

Her mahallenin ayrı bir kültürü oluştu. Bir kültür oldu mahalle. Örneğin; “Bizim MAHALLE KÜLTÜRÜ”  diye başladı sözler…

Mahalle Kültürü hayatımızın değişmesinde ne kadar önemlidir? Siz, hiç size veya bir başkasına söylenirken duymanız mı?  Bırak şu “MAHALLE AĞZINI”, hangi ağızdı mahalle ya da nesi kötüydü o mahallenin, neleri şekillendirdi? Kaçınız doğup büyüdüğü mahalleden geçerken iç geçirmedi?

Eee mahalleden bahsederken “MAHALLE ABİLERİNDEN “ bahsetmeden olmaz. Mahalle abisi deyince hepinizin kafasında canlanmıştır. O abiler, sahi nasıl havalı, nasıl mahallenin sahibi gibi kasıla kasıla yürürlerdi. Kim seçerdi onları? ‘Bizim Mahallenin Kızı’ diye girerlerdi çoğu konuya, Kızın başına bile mahalle geldi.  Kendi mahallesinde yaşayan insanları sahiplenme vardı. Şimdi çoğumuz bırakın mahalleyi, kapı komşumuzu bile tanımaz olduk.

Bir de unutmadan söyleyeyim; “MAHALLE BAKKALI” vardı. Ne tatlıydı o bakkallar, başka mahallenin bakkalından almazdık bir şey ayıp olur diye ya da alırsak bile gizli taşırdık, görmesin yanlış anlar bizi, üzülür diye bakkal amca, veresiye defterleri dolardı ağzına kadar. “Babam akşam verecekmiş” diye girer alırdık istediklerimizi. Ya da annelerimiz evin anahtarını bırakırdı. “Okuldan dönüşte bizim çocuk alacak anahtarı” diye… Her şeyimizi emanet ederdik. Şimdi hangi market yapar bunu bize?..

Neyin önüne gelirse onu tamamladı, oldurdu. Mahalle sahiplenildi bir kere. İyi, kötü birçok anıyı yaşadık mahallede. Uzun ramazan sofralarını o mahallede kurduk, yazın toplanıp mahallece pikniğe gidildi. Her şeyimizin parçası olan mahallelerle şimdilerde sadece adres belirtiyoruz. Hoşçakal neyin başına gelirse onu iyi ya da kötü tamamlayan mahalle…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.