gop gaziosmanpaşa ak parti chp iyi parti mhp zafer partisi deva partisi gelecek partisi saadet
DOLAR
34,2509
EURO
37,8222
ALTIN
2.930,45
BIST
8.863,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Aybüke Bayrak Gökrem

Uzman Diyetisyen Aybüke Bayrak Gökrem, 1997 yılında İstanbul’da doğdu. Lise eğitimini Suat Terimer Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 2019 yılında Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Anadolu Üniversitesi Sağlık Yönetimi ve 2021’de Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Lisans tezini Darülaceze’deki Yaşlıların Beslenme Durumları ve Malnütrisyon üzerine çalıştı. Yüksek Lisansta ise COVID-19 Pandemi Sürecinde Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Gerçekleştirilen Farklı Beslenme Uygulamalarının Çalışanların Yaşam Kalitesine Etkisi konulu tezini yazdı. Şu anda İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde Diyetisyen olarak çalışmaktadır. Ayrıca, Gaziosmanpaşa’da Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’ni kurarak dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinden danışanlarına hem yüz yüze hem de online olarak hizmet vermektedir. Kilo yönetimi (obezite), zayıflama ve kilo alma programları, bebek ve çocuk beslenmesi, gebelik ve emziklilik dönemi beslenmesi, hipertansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, karaciğer hastalıklarında beslenme, genç ve çocukluk çağı obezitesi, anoreksiya ve blumia nevroza hastalıklarında, klinik vakalarda ve sporcularda beslenme gibi birçok alanda çalışmaktadır.

Ramazan Sonrası Beslenme

21.04.2023
0
A+
A-

Merhaba değerli okurlarım. Bayramlar bizlerin misafirleri ağırlama kültürümüzden de kaynaklı olarak bolca yemek tükettiği bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Ramazan Bayramı ve sonrasında beslenme düzenimiz nasıl olmalı, ne zaman ve ne kadar besin tüketilmeli, bu önemli konular üzerine değineceğim.

Ramazan ayı boyunca öğün sayısının az olması, beslenme ve uyku düzeninin değişmesiyle birlikte bayramda daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissedilebilir. Ramazan ayında yiyemediğimiz tüm yiyecekleri bir anda tüketme ihtiyacımız olabilir. Fakat bu şekilde bayramda çok fazla besin tüketilirse birçok sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Ramazan ayında metabolizma zayıfladığı için kilo artışı görülebilmektedir. Bu yüzden bayramda az ve sık sık beslenerek metabolizmayı hızlandırmalıyız. Metabolizmanın yavaşlamasıyla bağırsakların hareketleri de yavaşlamaktadır. Bunun için lifli besinler, kurubaklagiller, meyve sebzeler ve tam tahıllı besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Yetişkin bireyler günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engeller.

Ramazan ayının bitişiyle artmış olan sıvı ihtiyacı da karşılanmalıdır. Sizler de biliyorsunuz ki diğer sıvılardan (çay, kahve, meyve suyu vs.) ne kadar içerseniz için suyun yerine geçmemektedir. Bayramda su tüketimi arttırılmalı, içecek olarak da ayran, komposto, hoşaf veya maden suyu tercih edilmelidir. Çay ve kahve tüketimine de dikkat edecek olursak günde 8 bardak çay ve 2 fincan kahveden fazlası tüketilmemelidir.

Bayram sabahları ve sonrasında kahvaltıda kızartmalar, salam, sosis, sucuk, pastırma vb. besinler tüketilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda bal ve reçel gibi şekerli besinler bulundurulmamalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, yeşillik, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir, az tuzlu zeytin tercih edilmelidir. En iyi kaliteli protein olan yumurta ve ekmek olarak da tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir.

Bayram ziyaretlerinde evlerimize gelen misafirlerimize şerbetli veya hamur tatlılar yerine dondurma ya da meyveli ve sütlü tatlılar ikram edilebilir. Gün içerisinde ana öğünlerimizi aksatarak yalnızca tatlı tüketimi yapılmamalıdır. Ayrıca besinler iyice çiğnenmeli ve yavaş yavaş tüketilmelidir. Ramazan ayında olduğu gibi sağlıklı beslenmemize dikkat ederek ve bol su tüketip yürüyüş yaparak, bayram ve sonrasında da kendimize çok iyi bakalım.

Ramazan Bayramınızı sevdiklerinizle beraber mutlu, huzurlu, sağlıklı geçirmenizi diliyorum.

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.