Merhaba değerli okurlarım. Bayramlar bizlerin misafirleri ağırlama kültürümüzden de kaynaklı olarak bolca yemek tükettiği bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Ramazan Bayramı ve sonrasında beslenme düzenimiz nasıl olmalı, ne zaman ve ne kadar besin tüketilmeli, bu önemli konular üzerine değineceğim.
Ramazan ayı boyunca öğün sayısının az olması, beslenme ve uyku düzeninin değişmesiyle birlikte bayramda daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissedilebilir. Ramazan ayında yiyemediğimiz tüm yiyecekleri bir anda tüketme ihtiyacımız olabilir. Fakat bu şekilde bayramda çok fazla besin tüketilirse birçok sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Ramazan ayında metabolizma zayıfladığı için kilo artışı görülebilmektedir. Bu yüzden bayramda az ve sık sık beslenerek metabolizmayı hızlandırmalıyız. Metabolizmanın yavaşlamasıyla bağırsakların hareketleri de yavaşlamaktadır. Bunun için lifli besinler, kurubaklagiller, meyve sebzeler ve tam tahıllı besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Yetişkin bireyler günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engeller.
Ramazan ayının bitişiyle artmış olan sıvı ihtiyacı da karşılanmalıdır. Sizler de biliyorsunuz ki diğer sıvılardan (çay, kahve, meyve suyu vs.) ne kadar içerseniz için suyun yerine geçmemektedir. Bayramda su tüketimi arttırılmalı, içecek olarak da ayran, komposto, hoşaf veya maden suyu tercih edilmelidir. Çay ve kahve tüketimine de dikkat edecek olursak günde 8 bardak çay ve 2 fincan kahveden fazlası tüketilmemelidir.
Bayram sabahları ve sonrasında kahvaltıda kızartmalar, salam, sosis, sucuk, pastırma vb. besinler tüketilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda bal ve reçel gibi şekerli besinler bulundurulmamalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, yeşillik, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir, az tuzlu zeytin tercih edilmelidir. En iyi kaliteli protein olan yumurta ve ekmek olarak da tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir.
Bayram ziyaretlerinde evlerimize gelen misafirlerimize şerbetli veya hamur tatlılar yerine dondurma ya da meyveli ve sütlü tatlılar ikram edilebilir. Gün içerisinde ana öğünlerimizi aksatarak yalnızca tatlı tüketimi yapılmamalıdır. Ayrıca besinler iyice çiğnenmeli ve yavaş yavaş tüketilmelidir. Ramazan ayında olduğu gibi sağlıklı beslenmemize dikkat ederek ve bol su tüketip yürüyüş yaparak, bayram ve sonrasında da kendimize çok iyi bakalım.
Ramazan Bayramınızı sevdiklerinizle beraber mutlu, huzurlu, sağlıklı geçirmenizi diliyorum.