Dünyamızda çok değişik oteller var. Hepsi de birbirinden ilginç özelliklere sahip. Örneğin; İsveç’te bir otel vahşi doğada ağaçların üstünde şeffaf doğa dostu olarak yapılmış, bir başka otel ise Finlandiya’da Kuzey Işıkları’na da tanık olabileceğiniz Fin geleneğine uygun kabin şeklinde inşa edilmiş. Diğer otelimiz ise İsveç’in mavi gökyüzünde beyaz bulutların arasında gerçek bir jumbo jetten dönüştürülmüş. Yine bir başka otel ise İrlanda’da ortaçağdan kalmış yüzyıllardan beri ayakta duran bir kaleden dönüştürülmüş. Diğer otelimiz ise Türkiye’de peri bacaları manzarasına sahip kayaların içine oyularak yapılmış kelebekler vadisinin içinde. Ama tüm bunlardan daha ilginç ve kesinlikle çok daha pahalı olan otelimiz uzayda. Yanlış duymadınız uzayda, dünyamızın yörüngesinde dönecek.
ABD’li The Gateway Vakfı’na bağlı Orbital Assembly Corporation (OAC) tarafından geliştirilen Voyager İstasyonu dünyanın uzaydaki ilk oteline ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünya’nın alçak yörüngesinde yer alacak otelin inşasına 2025 yılında başlanması ve otelin 2027 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor. Büyük bir daire şekline sahip olacak uzay istasyonunun, Ay’ın yüzeyindekine benzer bir yer çekimi oluşturulması için sürekli olarak döneceği ifade ediliyor.
Bununla birlikte şirket tarafından yapılan açıklamada, Voyager Station isimli bu otelin sinema, seyir salonu, spa ve çeşitli temalarda restoranlar da dahil olmak üzere bir cruise gemisinden beklenen her şeye sahip olacağı aktarıldı. Ayrıca “uzay oteli” Dünya’nın etrafındaki yolculuğunu her 90 dakika bir tamamlayacağı söylenildi. Otelin toplam kapasitesinin ise 400 kişilik olacağı belirtildi.
Otelin dev halkasında 20×12 ebatında 24 modül olacağı ve bunlardan bazılarının NASA ve ESA gibi uzay araştırmaları kuruluşları ile hükümetlere kiralanabileceği ya da satılabileceği kaydedildi. Örneğin, insanlar özel bir villa yapmak, spa, sinema ve daha fazlasını içeren bir otel oluşturmak için birden fazla modül satın alabilir. Devlet kurumları, istasyonu kendi bilim modüllerini barındırmak veya Mars’a gitmeye hazırlanan astronotlar için bir eğitim merkezi olarak kullanabilir.
Modüllerin bazıları ise The Gateway Vakfı tarafından kullanılacak. Bu modüllerde mürettebat odaları, spor salonu, mutfak, restoran, bar bulunacak. Ayrıca istasyonda uzun süre kalacak insanlar için diğer gerekli tesisleri de modüller içinde yer alacak.
Gateway Foundation’ın kurucusu John Blincow uzay oteline ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu bir sonraki sanayi devrimi olacak ve yeni bir uzay endüstrisi doğacak” ifadelerini kullandı.
Voyager istasyonu konsepti, ilk olarak 2012 yılında Gateway Foundation’ın lansmanı ile ortaya çıktı. Vakfın yörünge istasyonu vizyonunu gerçekleştirmek için kurduğu firma OAC, 2027 yılına kadar faaliyete geçmesi hedefiyle 2018 yılında kuruldu. Eğer proje tamamlanırsa, uzay istasyonu şimdiye kadar insan eliyle yapılmış uzaya konan en büyük nesne olacak.
Peki bu fikir kimin aklına ne zaman geldi? Çok fütüristik görünmesine ve günümüzde yapılmaya başlanmasına rağmen bu fikrin temeli yıllar öncesine dayanıyor. Yer çekimini sağlamak için dairesel bir çarkın etrafına dönen ve dünya yörüngesinde bulunan bir uzay istasyonu inşa edilmesi fikri, uzay yolculuğunun ilk günlerine kadar uzanıyor. Bu fikir, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk’a ilham veren ve roket teknolojisinin gelişmesinde rol oynayan Alman fizikçi Wernher von Braun’un hayaliydi. Wernher von Braun, NASA Apollo programının mimarlarından biriydi ve 1950’lerde yapay yerçekimi yaratmak için dönen tekerlek şeklinde bir mekanizma önerdi. Ancak bu öneri yıllar sonra bugün Orbital Assembly Corporation (OAC) tarafından uygulanmaya konuluyor. Uygulamaya konulacak bu önerinin maliyeti de hiç az değil.
Şirket tarafından uzay istasyonunu geliştirmenin ve inşa etmenin maliyeti açıklanmazken, SpaceX Falcon 9 ve gelecekte SpaceX Starship’in piyasaya sürülmesiyle, büyük yapıları yörüngeye koymanın daha uygun fiyatlı hale geleceği düşünülüyor.
Uzunca bir süredir uzaya herhangi bir malzeme fırlatmanın ortalama maliyeti kilogram başına yaklaşık 8 bin dolardı. Ancak Falcon 9’un yeniden kullanılabilir yapısı ile maliyetin 2 bin dolara kadar düşebileceği görüldü. Eğer Starship de faaliyete geçerse bu rakamın birkaç yüz dolara kadar düşebileceği tahmin ediliyor. Starship ve gelecekteki tamamen yeniden kullanılabilir diğer uzay araçları, Dünya ile Voyager arasında düzenli ve hızlı bağlantılara izin vereceği için istasyonu uygulanabilir hale getirebilecek.
Gelelim herkesin merak ettiği sorunun cevabına. Otelde konaklamanın fiyatı ne kadar olacak?
OAC’nin yaptığı açıklamalara göre tarihin ilk uzay oteli, yaşatacağı deneyime göre uygun bir fiyat etiketine sahip olacak. Buna göre, bu tür bir uzay seyahatinin 3 günlük maliyeti, mevcut koşullar altındaki tahminlere göre 5 milyon dolar olacak. Bu 5 milyon doların içerisinde 5 yıldızlı otellerin konforuna ek olarak, dünyaca ünlü şarkıcı Beyonce’un konserleri de olacak. Ekip, her gece iki gösteri olacağını, böylelikle yıldız sanatçının uzaydaki sahne gösterilerine de eşlik edilebileceğini söylüyor. Her şey planlandığı gibi olursa, bu otel 2027 yıllında hizmet vermeye başlayacak.
Sizce uzay otelinde kalmak için bu ücret fazla mı? Siz uzay otelinde kalmak için kalmak için bu ücreti verir miydiniz?