gop gaziosmanpaşa ak parti chp iyi parti mhp zafer partisi deva partisi gelecek partisi saadet
DOLAR
32,5732
EURO
34,7825
ALTIN
2.509,19
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Erhan Avcı

1988 Biga/Çanakkale doğumludur. İlk,orta ve lise öğrenimini Biga’ da tamamlamıştır. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünü 2011 yılında tamamlamıştır. 2014 yılından bu yana Milli Eğitimde Türkçe öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Sekiz yıldır Gaziosmanpaşa Küçükköy’de yaşamaktadır.

Yapay Zeka

12.08.2021
0
A+
A-

Uzun yıllardır duyduğumuz, arada yaşanan gelişmelerle haberlere yansıyan ama en çok da geleceğe yönelik filmlerde felaket senaryolarının baş kahramanı olarak karşımıza çıkan yapay zeka nedir? Neden bu kadar önemlidir? Neden korkuyoruz? Bu yazının konusunu neden ‘Yapay Zeka’ olarak seçtim? Sizlere bu soruların cevaplarını kendimce vereceğim.

Yapay zekanın türlerine göre ayrı ve terminolojik tanımları var ama sizleri terimlerle ve ayrıntılarla boğmak istemiyorum. Yapay zeka: Makinelerin (günümüzde bilgisayar) öğrenebilme yeteneğine sahip olması ve insanların yaptıkları işleri yapabilmesi diyebiliriz. İnsanlar gibi konuşabilmeleri, araba kullanabilmeleri, fotoğraf çekebilmeleri, tasarım yapabilmeleri vb. Hatta yapay zeka o kadar gelişti ki artık yaratıcılık gerektiren WEB tasarımı bile yapabiliyor.

2020 yılında tanıtılan GPT-3 isimli yapay zeka, bu alanın uzmanlarını bile şaşırtıyor. Neler yaptığını duyduğunuzda sizin de şaşıracağınıza eminim.

Bence en önemlisi şiir, makale ve aforizma yazabiliyor olması. Bakın internette yazılanları önümüze çıkarmıyor, tamamen özgün yazılar yazabiliyor. Buradaki önemli nokta özgün olması. İnsanı insan yapan özelliklerden bir tanesi de herkesin kendine özgü olması. Yani dünyada tek olması. Hiç kimsenin başka bir kimseye tamamen benzememesi. İşte bu yapay zeka da böyle. Topladığı bilgileri analiz edip tamamen kendine özgü çıktılar verebiliyor.  Şaşırdınız değil mi? Ben de ilk duyduğumda kendime gelememiştim. Çünkü bu durum o makineye bir kişilik kazandırıyor ve mantıken onu bir birey haline getiriyor. Daha birçok şey yapabiliyor ama ben size en önemli ve diğerlerinden farklı özelliklerinden birkaç tanesi belirmek istedim. Yapabildiği diğer şeyleri öğrenmek ve şaşırmaya devam etmek istiyorsanız internette GPT-3 yazıp araştırabilirsiniz.

Konuyu fazla dağıtmadan ikinci sorumun cevabını vermek istiyorum.

Neden korkuyoruz? Bilimkurgu filmlerinde aslında bu sorunu cevabı defalarca verildi. Tahminlerinizi duyar gibiyim. Bir gün yapay bir zeka dünyanın kontrolünü ele geçirip insanları yok etmeye karar verebilir. Evet, bu bir olasılık ama gerçekleşme ihtimali nedir? Şu an bunun cevabını bilemiyoruz ama bildiğimiz şey böyle bir geleceğin hiç de sandığımız kadar uzak olmadığı. GPT-3 bunu bize gösterdi. Çünkü GPT-3 gibi bir yapay zekanın bundan onlarca yıl sonra ortaya çıkacağını tahmin ediyordu bu konunun uzmanları, 2020 yılında ortaya çıktı. Büyük bir hızla da gelişmeye devam ediyor.

Ben neden bu yazımın konusunu yapay zeka olarak seçtim? GPT-3’ün neler yapabildiğini öğrendikten sonra biraz endişelendim doğrusu. Büyük bir hızla gelişen bu teknolojinin kontrolünü kim, nasıl yapacak? İnsanlar bu teknolojinin gelişim hızının ve yapabildiklerinin gerçekten ne kadar farkında? Bize, “Yıllar sonra insandan bile daha üstün bir yapay zeka üreteceğiz. Oylama yapıyoruz. Sizce üretelim mi?” diye sorduklarında cevabınız ne olur? Ya da ne kadar farkında olarak cevap verirsiniz? İşte bu soruların cevapları beni hem korkuttu hem de çok düşündürdü. Bence herkesin de düşünmesi gerekir.

Peki sizin cevaplarınız nedir?

ETİKETLER: , ,
Yazarın Diğer Yazıları