Yıldıztabya’da meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 binada yaşayan 114 kişi tahliye edildi. 3 gecekondu tamamen kullanılamaz hale gelirken, olay sonrası bölgeye intikal eden İstanbul Valisi Davut Gül, Gaziosmanpaşa Kaymakamı İskender Yönden ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe; toprak kaymasının meydana geldiği alanı inceledi.
Yıldıztabya Mahallesi Bahadır Sokak’ta, öğle saatlerinde yağışın etkisiyle toprakta hareketlilik olduğunu gören vatandaşlar, durumu zabıta ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler, vatandaşlara bölgeden ayrılmaları konusunda uyarıda bulundu. Akşam saatlerinde toprak kayması yaşanması üzerine olay yerine polis, zabıta ve AFAD ekipleri bölgeye sevk edildi. Alanda yaşayan vatandaşlar binalardan ve gecekondulardan tahliye edilerek, Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından geçici olarak otellere yerleştirildi.
Ekiplerin güvenlik önlemi aldığı bölgeye, vatandaşların girmesine izin verilmiyor. Öte yandan alanda, kentsel dönüşüm çalışması yapıldığı da biliniyordu.
GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA
Başkan Bahçetepe, olay sonrası bölgedeki vatandaşlarla görüşüp incelemelerde bulunurken; olaya dair ilk açıklama da Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden geldi.
“BURANIN SORUNU BİR, İKİ, ÜÇ AYLIK DEĞİL”
Basın mensuplarına olayla ilgili açıklamalarda bulunan Zakir Cezayiroğlu, evinde oturan kiracısının da tahliye edildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Buranın sorunu bir, iki, üç aylık değil. On senelik mevzu. Burası bayağı dik, uçurum. Burası aslında kayalık. Sağlam bir zemini var ama herhalde aşağıdan boşalttılar. Yıldıztabya Futbol Sahası’nı boşalttılar, birinci etabı yaptılar. İkinci etap için de muhtemelen oydular, herhangi bir kazık çalışması yapmadılar, diye düşünüyoruz.” Yarın olay yerine bakılacağını aktaran Cezayiroğlu, “Çok mağdur insan var. Aşağıda evleri yıkılanlar var. Aşağısı dik bir bayır. Antalya falezleri gibi. Yokuş falan değil. Çok büyük çalışma yapmaları lazım önlem almaları için.” diye konuştu.
Cezayiroğlu, evlerin oturulacak durumda olmadığını da sözlerine ekledi.
VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI
Valilikten yapılan açıklamada, saat 19.30 sıralarında Gaziosmanpaşa ilçesi Yıldıztabya Mahallesi Bahadır Sokak’taki alanda toprak kayması meydana geldiği belirtildi.
Açıklamada, “Olayda toplam 14 gecekondu etkilenmiş olup bu gecekondulardan 3’ü kullanılamaz hale gelmiştir. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiş olup olay yerine çok sayıda AFAD ekibi sevk edilmiştir. Olayda ölen ya da yaralanan olmamıştır.” bilgisi verildi. Tahliye edilen binalarda yarın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, AFAD ve ilçe belediyesi ekiplerince hasar tespit çalışması yapılacağı da açıklamada yer aldı.
VALİ GÜL, KAYMAKAM YÖNDEN VE BAŞKAN BAHÇETEPE BÖLGEYİ İNCELEDİ
Olay sonrası bölgeye intikal eden İstanbul Valisi Davut Gül, Gaziosmanpaşa Kaymakamı İskender Yönden ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe; toprak kaymasının meydana geldiği alanı inceledi. İncelemelerin ardından, Vali Gül, açıklamalarda bulundu.
“OPERASYON TEDBİR AMAÇLI DEVAM EDİYOR”
Vali Davut Gül incelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Vali Gül, “Arkamızda da gördüğünüz üzere burası riskli alan ilan edilmiş ve kentsel dönüşüm devam ediyor. Burada yer alan tek katlı evlerden 3 tanesi toprak kayması sebebiyle zarar gördü. Diğer evler de gerek yağmurdan gerekse de toprak kaymasında etkilenmemesi için tedbir amaçlı boşaltıldı. Önce 14 ev boşaltılmıştı şu an itibariyle 30 ev boşaltıldı. Bu evlerin normalde de boşaltılması lazımdı. Bunlar toplamda 114 kişiye denk geliyor. Şu an yaptığımız evlerde yaşayanların kiracı mı ev sahibi mi bunu çıkartmaya çalışıyoruz. Bugün ve yarın içerisinde kiracı olanları kiraya, ev sahibi olanları da ev sahibi olacak şekilde evlerine çıkartacağız. Herhangi bir can kaybı ve yaralımız yok. Buradaki operasyon tamamen tedbir amaçlı.” ifadelerini kullandı.
“BURADAKİ YAPILARIN NORMALDE YIKILMASI LAZIM”
Davut Gül, gerekli birimlerle koordineli çalıştıklarını ifade ederek, “Vatandaşlarımızın olası can kaybı ya da yaralanması olmaması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın koordinesinde bütün kurumlarımızla birlikte yaptığımız bir organizasyon. Toprak kayması inşaat çalışması yapılan yerdeki meyilli arazilerde. Buradaki bölgenin genelinde bir toprak kayması tespit etmedik. Daha önce bilinen tespit edilen riskli yapı olarak da kayıtlarda olan ve yıkılması gereken fakat şimdiye kadar hak sahipleri ve belediyeyle arasında anlaşma olmadığı için taşınması geciken yapılar. Normalde toprak kayması olmasa bile buradaki yapıların taşınması lazım, yıkılması lazım.” dedi.
Kaynaklar: