Anaokuluna başlama süreci sancılı ve kriz dönemidir. Çocuklar üzerinde etkisi büyüktür çünkü okula başlama dönemi çocuğun önemli dönüm noktalarından biri olmaktadır. Okula başlamak hem çocuk için hem de aile için büyük bir değişimdir. Çocuk için okul, alıştığı ve kendini güvende hissettiği aile ortamı dışındaki hiç tanımadığı bir ortamı, öğretmeni, yeni arkadaşları ve uymak zorunda olduğu kuralları içeren yeni bir sosyal çevredir. Çocuğun bilişsel, fiziksel ve sosyalleşme anlamında gelişme göstermesine yardımcı olacak bir yerdir.
Anaokulunda pek çok şey çocuklar için farklı ve yenidir. Bazı kuralların da olduğu bu sosyal çevreye alışmak bazı çocuklar için çok da kolay olmayabilir. Çocuğun aileden ilk kez ayrılması ve sosyalleşmeye attığı bu ilk adımda verdiği tepkiler oldukça normal karşılanmalıdır. Her çocuk kendine özeldir ve uyum süreci çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Bazı çocuklar çok çabuk alışırken bazıları daha geç alışabilir. Anaokuluna başlama ve okula uyum süreci her çocuk için farklı gelişebilir.
Bu yeni durumun çocuklarda uyum sorununa yol açabilir. Çocukların anaokulundan faydalanabilmeleri için her şeyden önce okula uyum sağlayabilmeleri gereklidir.
OKULA UYUM SÜRECİNDE EBEVEYNLER NELER YAPMALI?
- Okula uyum süreci çocuklar için bir kriz dönemidir. Aileden ayrılmanın ilk sürecidir ve çocuk bu dönemde ayrılık kaygısı yaşayabilmektedir. Aileler bu dönemde okula uyum konusunda çocukların destekçisi olmalılardır. Okul ve sınıf öğretmeniyle iş birliği yapmalı, okul ve öğretmene güvenmelidirler.
- Aileler çocuklara okul sürecini detaylı bir şekilde anlatmalı. Bunun için ayrılık kaygısı, okul ve okula uyum konularında kitaplar okumalıdır.
- Aileler çocuklarıyla okuldan geldikten sonra kaliteli zaman geçirmelidir.
- Aile kaygılı bir tutum sergilerse çocuk bunu anlar ve o da kaygılı davranır. Aile içerisinde bir çatışmalı ilişki varsa ve anne ile baba çocuğu tutarsız davranış sergiliyorsa çocuk okula gitmek istememe davranışı gösterebilir.
- Evde düzenli bir rutin olmalıdır. Eğer evde bir düzen yoksa anne baba öncelikle bir düzenleme yapmalı, çocuk ile konuşmalıdır. Uyku saati, yemek saati, temizlik saati gibi rutinler belirli bir düzende olmalıdır.
- Aileler çocuklarıyla okul ve öğretmen konulu drama oyunu canlandırması yapmalılardır.
- Geçiş nesneleri çocukların okula alışmasını kolaylaştırır. Çocuk anaokuluna başlarken istediği bir nesneyi yanında okula getirebilir. Bu durum çocuğa kendisini iyi hissettirecektir.
- Çocuk annesiyle veya ayrılmakta zorlandığı kişiyle bir ayrılma rutini oluşturabilir. Örneğin özel bir sarılma, öpme, özel bir hareket.
- Aileler çocuklarını aynı saatte okula getirip aynı saatte okuldan almalıdırlar. Bu durum çocukların rutinleri öğrenebilmesini ve hem aileye hem de okula güven duyabilmesinin temelini sağlar.
- Çocuklara ‘’Bizden ayrılıp yeni bir yere gitmek senin için oldukça zor durum. Ben her zaman senin yanındayım. Seni hep söylediğim saatte alacağım. Burada arkadaşlarınla oyun oynaman beni çok mutlu ediyor.’’ gibi olumlu ifadelerle onu anladığınızı hissettirmeniz ona güven verecektir.
- Çocuk yeni beceriler kazanmak istediğinde aile teşvik edici ve destekleyici bir tutum içerisinde olmalıdır.
KİTAP ÖNERİLERİ
Okula uyum için
Ayrılık Kaygısı İçin;